niedziela, 13 czerwca 2010

Początki są łatwe, czyli łosoś i jajko.

Na początek mojej kulinarnej przygody postanowiłam sprawdzić dwa przepisy pochodzące z kwestii smaku. Pierwszy z nich to jajecznica z łososiem, a drugi kanapka z łososiem, jajkiem i rukolą. Wybrałam właśnie te ze względu na spory zapas wędzonego łososia i jajek w lodówce :-). Jak to mówi moja mama ( przy okazji świetna kucharka )-trzeba wykorzystać to, co się ma.
Zdjęcia poniżej pochodzę z kwestii smaku, nie są mojego autorstwa.
Jajecznica na maśle z wędzonym łososiem i szczypiorkiem

Składniki dla 1 osoby:
• 2 jajka
• 1 łyżka masła
• 40g wędzonego łososia pokrojonego w paski ( w przepisie jest napisane  "łososia, pokrojonego w 1,5 cm paski" ale jak dla mnie można kroić go w dowolny sposób )
• 1 lub 2 łyżki posiekanego szczypiorku
• sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 lub 2 bułeczki, w zależności od apetytu, opieczonych w tosterze i posmarowanych masłem ( ja wolałam kromkę ciemnego chleba ) ( a i jeśli bierzecie 2 bułeczki to podwójcie składniki, bo może nie starczyć )

Przygotowanie:
1.Jajka wbić do miseczki. Bułeczki przekroić na pół, opiec w tosterze i po ostygnięciu posmarować masłem. 2.Rozgrzać patelnię na małą moc i rozpuścić na niej 1 łyżkę masła, dodać jajka i oprószyć delikatnie solą albo nie solić w ogóle bo łosoś wędzony może być dość słony. Smażyć na małym ogniu, przez niecałą minutę, delikatnie przesuwając jajka drewnianą łyżką, tak aby delikatnie się ścięły, ale nadal pozostały wilgotne i w większych kawałkach.
3.Jak tylko białka będą już prawie całkiem ścięte, dodać łososia i szczypiorek, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Delikatnie wymieszać, zdjąć z patelni i rozłożyć po równo na każdej połówce bułeczki.



Jeśli chodzi o moje zdanie kanapka była całkiem dobra. Wprawdzie nie rzucała na kolana i jak dla mnie była odrobinkę za słona ( ale ja nie lubię soli, więc...), ale mimo to spełniła swoje zadanie i stała się smaczną propozycją na kolację. Dodałabym do niej trochę sera i może jeszcze pieczarki. Następnym razem wypróbuje tą wersję i z pewnością napiszę jaki efekt.

Kanapka z łososiem wędzonym, jajkiem i rukolą

Składniki na 1 kanapkę:
• 2 kromki chleba
• 1 - 2 łyżki sosu chrzanowego ( przepis na dole ) lub majonezu
• wędzony łosoś, pokrojony na kawałki
• 1 jajko ugotowane na twardo, pokrojone na plasterki
• kilka listków rukoli ( lub zwykłej zielonej sałaty )
• świeżo zmielony czarny pieprz i ewentualnie sól morska

Wykonanie:
Chleb posmarować kremowym sosem chrzanowym lub majonezem, ułożyć łososia, jajko, rukolę. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie doprawić solą.


Kanapka bardzo dobra. Uwielbiam połączenie majonezu, łososia i jajka. Pomimo tego iż za rukolą nie przepadam muszę przyznać, że kanapka z nią smakowała o wiele lepiej niż ze zwykłą sałatą. Do całości dodałam jeszcze czarne oliwki. Sosu chrzanowego niestety nie wypróbowałam, ale w przyszłości na pewno po niego sięgnę. Tymczasem daję Wam przepis.

Sos chrzanowy

Składniki:
• 1/2 łyżki tartego chrzanu
• 1 płaska łyżka gęstej śmietany
• 1 płaska łyżka majonezu
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wszystkie składniki wymieszać. Sos pasuje do kanapek z jajkiem na twardo, tuńczykiem i wędzonym łososiem, młodych ziemniaków i rzodkiewki.

To wszystko na dziś. Moja ocena jest następująca. Jajecznica-7 w skali 10, a kanapka 9.

1 komentarz:

  1. Po przeczytaniu kilku przepisów od razu zrobiłam się głodna.. Sama robię podobne kanapki z łososiem i rukolą, tylko zamiast jajka dodaję bardzo grubą warstwę serka śmietankowego i pomidorki koktajlowe. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

będzie mi miło jeśli coś napiszesz :)