poniedziałek, 14 czerwca 2010

Pasta kremowa z awokado


Dzisiaj jak zawsze na kolację mogłam się wykazać i przyrządzić coś nowego. Wybrałam awokado. Po części dlatego, że nigdy go nie jadłam, a po części dlatego iż znalazłam go w sklepie w bardzo atrakcyjnej cenie. Tak więc zaraz po zakupach zajrzałam na swoją ulubioną stronę kwestii smaku i wpisałam w przeglądarkę awokado. Oczywiście zalała mnie fala rozmaitych przepisów gdzie ten zielony składnik stanowił jeden z wielu dodatków czy też odgrywał główną rolę w daniu. Po wnikliwym prześledzeniu spisów składników i porównaniu ich z zawartością mojej lodówki wybrałam ten o to przepis. Zdjęcia pochodzą z kwestii smaku, nie są mojego autorstwa.

Kremowa pasta z awokado z papryką i bazylią

Składniki:
-1/3 czerwonej papryki choć moim zdaniem można dać każdą inną
-sól i pieprz standardowo
-1 dojrzałe awokado ( miękkie przy ściskaniu, a jeśli nie jest miękkie to można je zawinąć w papier lub folię aluminiową i odłożyć w ciemne miejsce na 2 - 3 dni i dojrzeje :-)
-1 łyżka soku z cytryny lub limonki ( i tu polecam gorąco limonkę )
-1/2 szklanki listków świeżej bazylii
-150g serka kremowego ( polecam mascarpone, może być każdy kremowy jak Philadelphia czy Almette )

A ja jeszcze dodałam od siebie ( bo przyznam, że po wykonaniu przepisu tylko z powyższymi składnikami pasta była dość mdła i jakby niekompletna ):
-1 ogórek kiszony lub małosolny
-młoda cebulka ok. 1/2 lub cebulka dymka
-4 dość grube ( ok. 5 mm ) plasterki łososia
-trochę sypkiej słodkiej papryki
-1 łyżka majonezu

Wykonanie:
1.paprykę pokroić na małą kosteczkę i wrzucić do miseczki, a potem pokropić cytryną lub limonką ( albo tym i tym )
2.awokado przeciąć na pół, wyciągnąć pestkę i wydrążyć łyżeczką środek, który wrzucamy do kolejnej miseczki ( ale większej, może być zupny talerz ) i tam rozdrabniamy go widelcem ( ja się poddałam i gniotłam rękami :-), potem posolić ale mało, popieprzyć i polać sokiem z cytryny lub tym z limonki
3.awokado dodać do papryki ( najlepiej przenieść do wszystko do miski )
4.do miski z awokado i papryką dodać serek i bazylię oraz inne składniki jeśli zdecydujesz się na moją wersję ( oczywiście uprzednio pokroić wszystko na kosteczkę-drobną! )
5.dokładnie wszystko wymieszać i doprawić według uznania

Teraz tak sobie myślę, że można do tego dodać jeszcze jajko. Pastę podawać z przystawkę z chipsami tortilli, grzankami lub zwykłym chlebem.

Moja ocena.
zwykły przepis - 4/10           przepis ulepszony ( wg. mnie :-) - 9/10 z jajkiem byłoby 10/10


Smacznego!

4 komentarze:

  1. brzmi smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. i takie właśnie jest kochana :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie lubię awokado, ale wygląda to pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń

będzie mi miło jeśli coś napiszesz :)