piątek, 20 sierpnia 2010

przepis na szarlotkę


Dziś moi kochani czytelnicy prezentuje prosty przepis na przepyszną szarlotkę. Trzymajcie się, bo smak tego dzieła zwali Was z nóg :)

Składniki:
-1/2 kg mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
-1 cukier wanilinowy
-1 łyżka proszku do pieczenia
-1 całe jajko i 2 żółtka
-1 łyżka zimnej wody
-1 margaryna Kasia
-6 jabłek startych na małe kawałeczki lub po prostu masa jabłecznikowa ( do nabycia w Lidlu )

Wykonanie
1.Suche składniki połączyć ze sobą.
2.Dodać jajko i 2 żółtka.
3.Dodać pokrojoną w kostkę margarynę Kasię.
4.Dodać wodę i zagnieść ciasto ( żeby było gładkie :)
5.Wysmarować blachę ( dowolną ) masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.
6.Podzielić ciasto na dwie równe części i jedną z nich wyłożyć dno blachy i boki.
7.Oprószyć ciasto bułką tartą.
8.Wycisnąć z soku wcześniej starte jabłka i wyłożyć je na pierwszą warstwę ciasta. Oprószyć cukrem i cynamonem.
9.Rozwałkować drugą część ciasta. Obrysować kształt foremki poprzez położenie jej na rozwałkowanym cieście.
10.Położyć na jabłkach.
11.Rozgrzać piekarnik do tem. 180 stopni.
12. Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.


Smacznego!